I flg med NFD24 fikk vi avisa Nye Troms til å lage en reportasje for å fortelle sine lesere hva vi som radioamatører gjør og holder på med
Ligaen har blitt 30 år gammel, og nå håper de at flere vil delta
Norsk Radio Relæ Liga (NRRL) i Midt-Troms markerte i helga sine første 30 år ved Troms Forsvarsmuseum på Setermoen. Der ble også museets kallesignal tatt i bruk for aller første gang.
I helga var det nasjonal «feltdag» for NRRL i hele landet.
Fra venstre: LA3QS Kjell, LB7FG Åse, LB1FH Roar, LA6TOA Kjell-Olaf, LB6QJ Tom, LA6GX Knut.
I den forbindelse tok Midt-Troms-avdelinga sjansen til å markere at de har eksistert i 30 år, og samtidig ble det nye kallesignalet til Troms Forsvarsmuseum tatt i bruk for første gang noensinne. Kallesignalet er LA1TFM.
NRRL er en interesseorganisasjon for radioamatører.
Stor interesse:
Tom Kristiansen (38) er en av de som var til stede. Han jobber med informasjons- og kommunikasjonsteknologi til vanlig, og har gjennom jobben og fritiden fattet stor interesse for radio.
– Jeg elsker å fikle rundt med ting og tang, lodding her og der, og bygging av ulike ting. Her har man virkelig muligheten til å være sosial og holde på med det man liker. Det gir også en ressurs tilbake til bedriften jeg jobber for gjennom forståelse av elektroniske komponenter og hvordan de fungerer. Dette er en hobby som virkelig er innenfor mitt interesseområde, sier Kristiansen.
Han kunne gjerne tenkt seg at det var flere yngre medlemmer i NRRL Midt-Troms. For tiden er Kristiansen det yngste medlemmet.
– Det er en hobby som er litt i frafall på grunn av interesse blant folk. Det er en hobby hvor man kan samle alle aldersgrupper, og hvor man møter folk fra alle yrker. Vår hobby fungerer når ingenting annet fungerer. Telefonnettet kan gå ned, og det samme kan nødsambandet også. For vår del fungerer vi uavhengig av det. Vi har utstyr og vi stiller mannsterk med kunnskap og utstyr når vi blir påkalt. Vi ønsker at alle skal komme. Har man lyst til å se eller prøve, så er det bare å møte opp. Dette er en hobby for absolutt alle, sier han.
Leder i NRRL Midt-Troms, Kjell Olaf Noreng, forklarer at feltdagen har flere formål. Blant annet skal den fremme rekruttering av nye radioamatører, men den skal også gi radioamatørene trening i å operere portable stasjoner uavhengig av fast tilgang strøm.
Under NFD24 benyttet vi ICOM IC 735 kasse, inneholdende HF radio, Tuner, LongWire antenne ++
– Fra bunnen av:
Og det var nettopp dette NRRL Midt-Troms gjorde da Nye Troms stakk innom lørdag formiddag. Telt, strømaggregat og antenner var på plass.
– Hjemme kan du gå inn på radiorommet og trykke på knappen, og så starter den. Her må man gjøre alt fra bunnen av. Vi er en del av FORF – Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum. Går alarmen så blir vi utkalt. Den største aksjonen jeg tror vi hadde var i Gumpedalen, hvor det var søkt etter en savnet person i fire døgn. Vi utstyrer de andre organisasjonene med en tracker som består av en radiodel, en antenne for å sende ut signaler og en mottaker. I praksis er det en sporingsenhet, sier Noreng.
Han understreker viktigheten av rekruttering til Midt-Troms-avdelinga.
– Kommer det ikke nye folk til så dør vi ut. Spør vi en ungdom om de vil bli radioamatør, så spør de hva det går ut på. Når vi forklarer, så svarer de at «ja, men vi har jo telefon». Hva skjer den dagen man ikke har dekning på mobilen? For å drive på med dette må man ta en teknisk lisens. Man kan ta kurs digitalt også. Vi håper at enda flere folk tar turen til neste år. Hvis de har lyst å se, så er de hjertelig velkommen, sier Noreng.